Ghimbir, lămâie și usturoi cu apă – Cea mai bună băutură pe timpul iernii
Despre ghimbir se știe că este folosit în întrega lume, atât sub formă de condiment, pentru că, dozat corespunzător, are un gust minunat, dar și în diferite remedii naturiste. Asta pentru că, dincolo de alte multe proprietăți, ghimbirul este considerat o plantă vindecătoare.
Ghimbir, lămâie și usturoi cu apă pentru răceală
Amestecul de ghimbir, lămâie, usturoi și apă contribuie la curățarea ficatului și este un bun remediu împotriva răcelii. Este 100 la 100 natural! Metoda de preparare e simplă și accesibilă pentru oricare dintre noi. Se consumă zilnic amestecul, cu minim 2 ore înainte de prima masă. Este foarte important însă ca acest amestec să nu fie consumat de persoanele care au probleme digestive, deoarece poate crește aciditatea stomacului.
Ingrediente:
- Usturoi – 8 căței
- Ghimber – 1 rădăcină de 4-5 cm
- Lămâie – 2 lămâi tăiate în 4
- Apă – 4 litri
Preparare:
- Spălăm bine lămâia și ghimbirul
- Curățăm de coajă ghimbirul și usturoiul
- Tocăm ghimbirul și usturoiul în bucăți foarte mici
- Tăiem lămâia în 4 cu tot cu coajă
- Amestecăm toate ingredientele într-un blender
- Într-o oală încăpătoare turnăm cei 4 litri de apă
- Adăugăm amestecul din blender și lăsăm la fiert
- Când începe să dea în clocot apa, luăm vasul de pe foc și-l lăsăm la răcit
- Strecurăm lichidul și îl separăm în borcane sau sticle la rece.
Citește și: Reteta de smoothie cu ghimbir si ananas. E delicios, racoros si te ajuta sa slabesti rapid!
Ghimbir proprietăți și beneficii
Ghimbirul este un ingredient apreciat în special în bucătăria orientală, iar principiile sale active îi conferă proprietăți benefice în diferite afecțiuni, precum indigestia, greață sau răceală. Ghimbirul conține și o substanță denumită zingibain, despre care se crede că ar distruge paraziții și ouăle acestora.
Ghimbirul sau Zingiber officinale, așa cum este denumit științific, este o plantă care își are originile în pădurile tropicale din Asia de Sud și este folosită de secole atât în alimentație, pentru a condimenta mâncarea, cât și ca suport în medicina naturistă. Ghimbirul este folosit atât în bucătăria internațională, cât și în cure pentru menținerea sănătății.
Doza recomandată de ghimbir variază în funcție de efectul benefic urmărit, iar în cazul pudrei, extractului, tincturii, capsulelor sau a uleiului de ghimbir se pot consuma 2 g/zi sau 4 căni de ceai/zi.
Este bine de știut că atunci când rădăcina de ghimbir este fiartă, gustul iute este mai intens, iar aroma specifică a ghimbirului scade, pentru că prin procesul de fierbere se elimină o parte din uleiurile volatile.
- Ghimbir proprietăți. O rădăcină de ghimbir conține aproximativ 12% vitamina B6 și tot atât magneziu, 9% potasiu, 6% vitamina C, 5% fosfor și 4% zinc. 100 de gr de ghimbir conțin aproximativ 80 de kilocalorii și 1,7 grame de zaharuri.
- Ghimbir proprietăți. Datorită conținutului mare de antioxidanți din ghimbir, acesta se folosește în medicina naturista, mai ales sub formă de ceaiuri. Acesta se poate face doar din ghimbir sau în combinație cu alte plante, precum măceșele, coriandrul, merele, florile de hibiscus sau cojile de lămâi verzi;
- Ghimbir proprietăți. Pudra de ghimbir, care are un efect antiinflamator, se amestecă cu câteva picături de ulei de ricin, iar soluția obținută este folosită în masarea zonelor dureroase. Datorită efectului stimulator, ghimbirul este recomandat și pe post de afrodiziac.
Citește și: De ce este bine să bei apă cu lămâie în fiecare seară, înainte de culcare